Stormachtig Stil

Levensverhalen van roze ouderen

Met een nawoord van Movisie vol bruikbare achtergrond info en tips!

“Een goede gezondheid en betekenisvolle sociale contacten bepalen mede het levensgeluk, zeker in een samenleving waarin veel mensen steeds ouder worden. Seksualiteit hoort daar ook bij, maar is een extra groot taboe als het om LHBT-ouderen gaat. Met de portretten van roze ouderen in dit boek wordt dat taboe op indringende en mooie wijze doorbroken.” Prof. Dr. Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)

In Stormachtig Stil vertellen oudere lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT-ers) van Nederlandse en niet Nederlandse komaf en een ‘moeder van’, openhartig over hun stormachtige (liefdes)leven en over hun stilzwijgen vroeger en nu uit angst om nog altijd niet geaccepteerd te worden.

De bijzondere verhalen geven een kijkje in een tijd waarin men nog geen woorden had voor zijn of haar gevoelens en waarin ‘bijzondere vriendschap’ nog strafbaar was. Dat alles leidde soms tot dubbellevens en vaak tot grote eenzaamheid. Stormachtig Stil gaat dan ook over het balanceren tussen openheid en taboe, moed en wanhoop, kracht en kwetsbaarheid. 

Het boek maakt ons deelgenoot van de strijd van de geïnterviewden voor geluk en gelijke rechten. Maar bovenal geeft het een ontroerend beeld van sterke mensen die de basis hebben gelegd voor de vrijheid van vandaag. Het is een monument voor de roze pioniers. Stormachtig Stil is geen theoretische verhandeling, het laat de ouderen zelf aan het woord.

Dankzij het uitgebreide nawoord van Els Meijsen (adviseur Movisie) vol achtergrondinformatie en tips voor professionals en organisaties, is Stormachtig Stil veel meer dan een interessante verhalenbundel. Het is evengoed studiemateriaal voor hogescholen en universiteiten en een inspiratiebron voor hulp- en zorgverleners. Bovendien is het een bemoediging voor LHBT-ers van alle leeftijden die nog in de kast zitten. Als de pioniers uit dit boek zich uit die kast hebben weten te bevrijden, kun jij dat ook!

Stormachtig Sil verschijnt bij Uitgeverij De Brouwerij.

Stormachtig Stil verscheen eerder bij Uitgeverij Xanten. 

2 Commentsto Stormachtig Stil

  1. […] zondagmiddag 10 november wordt vanaf 15.00 uur het boek ‘Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen’ van Eveline van de Putte gepresenteerd in Theater Concordia […]

  2. […] Posted by jeannette on 29/03/2012 and filed under healing, reading, schilderij     GEVEILD voor het project “Stormachtig Stil” […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *